Mai sfasietoare decat simpla singuratate este singuratatea in cuplu. Spre deosebire de prima, care are un caracter individual, personal, cea de a doua este caracterizata de un straniu paradox: pentru o asa singuratate este nevoie de doi.

Acest tip de singuratate dezumanizeaza partenerii, ii transforma intr-un soi de zombii, daca te uiti atent in ochii lor ai sa vezi ca sunt goi, lipsiti de substanta dragostei, de bucuria oglindirii in ochii celuilalt. Cum ar fi sa te uiti in ochii pe care i-ai iubit si care te-au iubit si sa nu vezi nimic, nimic? Cum ar fi sa te uiti in ochii in care vedeai totul, iar acum sa vezi doar umbra indiferentei, a uitarii? Daca vei fi atent la bataile inimii lor vei percepe un ritm bolovanos, asincron, caracteristic sufletelor nefericite. Aproape poti pune semnul egalitatii: singuratate in doi = nefericire in doi. Si daca ar fi numai atat.

Rainer Maria Rilke surprindea singuratea in doi ca si cum “ Cand oameni care se urasc de moarte dorm in acelasi pat, atat de-aproape…” Simti fiorii dezgustului si ai dezamagirii pe sira vietii.

Singuratatea in doi

Singuratatea in doi in ajunul Craciunului este insa piatra de incercare a fiecarui an. Plictisul este disimulat printre sorici, toba si sarmale, privirile sunt adancite in vinul rosu din pahar, oftatul in placinta de dovleac ori cozonac. Bradul luceste ca in fiecare iarna, in casa domneste o liniste vecina cu tihna Sarbatorilor, iar afara se aud colindatori.

“Silent night, holy night”

Daca am rafina toate aceste stari am obtine un remarcabil elixir al tristetii. Dar cine are nevoie de asa ceva!?

Singuratatea in doi este doar o experienta a cuplului. Nu este o certitudine, nu este eterna. Ea poate fi contestata oricand de catre parteneri. De-a lungul istoriei cuplului singuratatea in doi a mai avut momentele ei bune si foarte bune, dar oamenii inteligenti, rezonabili si rabdatori au inteles ca “Supararile iubirii sunt ca ploile cu soare: repezi, dar cu cat mai repezi, cu atat mai trecatoare.” Partenerii inteligenti, rezonabili si rabdatori au inteles ca daca trebuie sa renunte la ceva din relatia lor, acel ceva va fi orgoliul; niciodata iubirea.

“All is calm, all is bright!”

Psih. Alex Oros

Citeste si De ce se imbolnavesc oamenii casatoriti

banner ai nevoie de ajutor

Articole recomandate

Citeste si alte articole asemanatoare

perceptia

Perceptia - un proces complex de cunoastere

Perceptia – Modul in care devenim constienti prin…
In cautarea performantei

In cautarea performantei

Fara indoiala ca nimic nu este mai misterios in…
parapsihologie

Parapsihologie - exploatarea perceptiei

Uri Geller este cel mai cunoscut exemplu de…
psiholog bucuresti

Psiholog in Bucuresti

Cauti un psiholog in Bucuresti? Sa gasesti un…
Dumnezeu

Psihologie si "Labirintul lui Dumnezeu"

Psihologie si experimente " Lumea noastra umana…
Richard Erskine

Richard Erskine la Bucuresti

Richard Erskine la Bucuresti Asociatia de…
 Dragostea psiholog Alex Oros, psihoterapie cuplu

Psihologia emotiei

Considerata multa vreme un tub stupid, o…
psihologie vs parapsihologie

Psihologia demonteaza parapsihologia

Parapsihologia in vizorul psihologiei…