Depresia, o afectiune frecventa

Depresia este o tulburare caracterizata prin dispozitie trista, pierderea interesului, a placerii, aparitia si persistarea unor idei de vinovatie, deseori insotite de idei de autodepreciere, tulburari de somn, tulburari de apetit alimentar, nivel scazut energetic, probleme de concentrare. Astfel, cel afectat acuza o slabiciune generala, ca si cum resursele interioare ale organismului ar fi epuizate, asociata cu o lipsa a motivatiei.

Lucruri care pana mai ieri ii faceau placere, nu mai prezinta nici o atractie; actiuni pe care indeobste le executa fara nici o problema par pe zi ce trece din ce in ce mai dificil de intreprins. Aproape toate initiativele dispar, lipsa motivatiei conducand la amanarea majoritatii proiectelor aflate in derulare si chiar la incetarea lor. Intalnirile cu prietenii se raresc, discutiile cu acestia devin oarecum monotone, sterile, lipsite de consistenta bucuriei contactului social. Incet, incet, culorile vietii devin cenusii. Conform informatiilor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, depresia este o boala extrem de frecventa, afactand aproximativ 121 de milioane de oameni in intreaga lume. Prevalenta acestei tulburari este inalta: una din sapte persoane va suferi un episode depresiv pe parcursul vietii.

Acest miniatural tablou al depresiei este expus cititorului pentru a-i atrage atentia asupra unui aspect anume: familia si prietenii reprezinta un suport deosebit de important in procesul terapeutic, dar nu pot substitui psihoterapeutul. Secretul reusitei consta in colaborarea dintre acestia, psihiatru, psihoterapeut si, fireste, cel aflat in suferinta,acesta fiind actorul principal, cel care isi va asuma rolul vietii sale: rolul unui om normal, care traieste normal, care iubeste si este iubit, un om care isi traieste viata bucurandu-se de ea, zi de zi, ceas de ceas, clipa de clipa. Ca oricare om.

Psih. Alex Oros

banner ai nevoie de ajutor