Evaluarea psihologica clinica este un proces etapizat sistematic extrem de complex ce se adreseaza atat functiilor psihice cat si personalitatii umane ce trebuie sa ia in considerare o multitudine de aspecte care adesea nu sunt evidente nici aparente. Inainte de a primi tratament medicamentos sau prin interventie psihologica orice client trebuie sa treaca prin aceasta etapa fundamentala - evaluarea psihologica ce poate face ca terapia sa poata fi eficienta si adecvata.
Este extrem de important ca evaluarea psihologica ce preceda interventia psihologica sa fie efectuata in baza unor ipoteze clinice multimodal si corect asa cum este prezentata in acest volum. Rezultatele evaluarii clinice trebuie ulterior evaluarii formulate intr-un limbaj profesionist de specialitate comun psihologiei si psihiatriei. Accesul viitorilor psihologi la acest vocabular de specialitate trebuie sa se faca inca de pe bancile facultatii cunoasterea semnelor si simptomelor bolilor psihice a principalelor entitati semiologice psihiatrice fiind extrem de importanta. Scopul urmarit de aceasta carte este acela de a oferi un set rezonabil de informatii de specialitate abordate intr-o maniera didactica fluida pornind de la principii de baza si continuand cu metode de lucru cazuri particulare si analiza erselor cadre in care acestea pot fi puse in practica. Importanta temei abordate deriva din binomul formare informare.
Acest volum este deci important din perspectiva formativa pentru ca pune la dispozitia studentilor masteranzilor in psihologie psihologilor cu competente in consiliere psihoterapie psihologie clinica dar si a celor cu alte competente altor lucratori in domeniul sanatatii mintale un ghid exhaustiv de semiologie a manifestarilor modurilor normale sau anormale in care fiecare proces si functie psihica poate functiona imbogatite cu exemple din cazuistica proprie a autoarei sau din literatura de specialitate ce faciliteaza considerabil intelegerea. Valenta informativa vine din adresarea catre categoria larga a altor persoane care sunt interesate de perspectiva psihologiei asupra bolii psihice.
Actualitatea stiintifica este atestata de multitudinea articolelor si cartilor de specialitate recente consultate pentru intocmirea acestui volum si a celor mai recente recomandari in materie de psihodiagnostic bazandu-se pe cea de a 5 - a editie a Manualului de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale aceasta fiind cea mai recenta editie aparuta la data publicarii acestui volum.