Parapsihologie si perceptie
Parapsihologie = Uri Geller. Uri Geller este, poate, cel mai cunoscut exemplu de manifestare a "puteriii mintii", numele lui trimitand automat spre termenul de parapsihologie. Spre deosebire de oameni din trecut care pretindeau ca au abilitati psihice deosebite de ale celorlalti, Geller a trebuit sa faca adovada capacitatii sale in fata unei prese din ce in ce mai evoluate si a unui public avizat.
Lumea intreaga l-a cunoscut pentru prima data pe Uri Geller in anii 70, cand tanarul israelian a venit in Europa. Nascut la 20 12.1946 din parinti de origine maghiara si austriaca, Geller devenise cunoscut doar pe plan local, facand dovada unor abilitati neobisnuite. Realizase deja numere uluitoare de parapsihologie - telepatie si psihokinezie in fata unui public restarans, demonstratii care au fascinat spectatorii.
Vorbind despre capacitatiile sale si despre ce putea sa realizeze prin puterea mintii, Geller povesteste ca inca din copilarie putea sa indoaie diferite tacamuri daca le privea intens si prin atingere.
In Europa a devenit mediatizat prin intermediul emisiunii britanice Talk-In. A realizat demonstratii de parapsihologie in diferite tari, cele mai spectaculoase performante fiind oprirea functionarii unei cabine de funicular in Germania si oprirea Big Ben-ului, in anii “90.
Modul in care devenim constienti prin intermediul simturilor ne permite sa interpretam ce vedem, auzim si simtim. Acest fapt ne ajuta sa ne orientam si sa intreprindem activitati in lumea exterioara. Insa, uneori, mintea interpreteaza gresit informatiile, pentru ca sunt ambigue sau derutante…
Psihologii gestaltisti au aratat ca mintea cauta, in informatiile transmise prin simturi, tipare deja cunoscute. Insa exista situatii in care capacitatea nostra de a recunoste modele ne poate trada. Putem rata o anumita forma sau structura ori putem gasi un model care, de fapt, nu exista.
Psihologii au sugerat ca aceasta se intampla pentru ca, atunci cand mintea organizeaza informatiile senzoriale, le compara cu experientele anterioare. Nu incercam sa gasim orice tipar, ci pe cele cunoscute sau la care ne asteptam. Astfel ca mintea poate trage o concluzie, gasind ceva ce crede ca a fost recunoscut, dar care, de fapt, a fost interpretat gresit. In acest fel se explica rolul perceptiei in parapsihologie.
In acest fel se explica si succesul iluzionistilor care exploateaza la maximum parghiile ce influenteaza perceptia. Astfel, “puterea mintii” lor se dovedeste superioara puterii mintii spectatorilor…
Capacitatile lui Uri Geller au fost si ele, cum era de asteptat, puse la indoiala de catre comunitatea stiintifica. Spre uimirea oamnilor de stiinta, efectele produse de catre Geller erau cat se poate de reale. Una dintre personalitatile eminente pe care le-a intalnit a fost doctor Wernher von Braun, creierul din spatele programului spatial al NASA, omul poreclit “Tatatl Erei Spatiale”. Von Braun a fost printre primii care au constatat efectele abilitatilor lui Geller, cand tanarul invitat a reusit sa ii indoaie acestuia verigheta fara vreun contact fizic.
Un alt experiment incadrat in conceptul de parapsihologie in care Geller a demonstrat ce putea sa realizeze s-a desfasurat la Standford Research Institute, in conditii de laborator unde a reusit sa determine fluctuatia unui cantar de precizie, concentrandu-se asupra greutatii masurate.
A aparut pe coperta celor mai importante reviste ale vremii, participand la numeorase emisiuni radiofonice si de televiziune. Despre el s-au scris mii de articole, carti,iar dintre prietenii apropiati - Michael Jackson si David Blaine.
Si totusi... James Randi a fost de alta parere :) Trucuri de iluzionism prezentate drept experimente de parapsihologie!
Aviz amatorilor!
S-ar putea sa te intereseze: Psihologia demonteaza parapsihologia