Dumnezeu

Psihologie si experimente

" Lumea noastra umana este un maret labirint daruit de Dumnezeu" Edward Tolman

Suntem cu adevarat unici… sau doar ne conformam unor tipare? Ce ne face sa ne reamintim si de ce uitam? Cum putem masura efectiv inteligenta?

Intrebari de genul acesta stau la baza activitatii celor mai importanti ganditori si cercetatori internationali din fascinantul domeniu al psihologiei.

Un astfel de exemplu il constituie Edward Tolman, exponent de seama al psihologiei behavioriste in Statele Unite. Chiar daca era de acord cu metodologia de baza a behaviorismului - aceea ca psihologia poate fi studiata numai prin experimente stiintifice obiective -, a fost, de asemenea, interesat de ideile despre procesele mentale, inclusiv despre perceptie, cognitie si motivatie, cu care venise in contact in timp ce studia psihologia Gestalt in Germania.

O noua teorie in psihologie

Conectand aceste doua abordari anteriror separate, el a dezvoltat o noua teorie cu privire la rolul conditionarii, creand asa-numitul' behaviorism intentionat", care in prezent este cunoscut drept behaviorismul cognitiv. Tolman a pus la indoiala premisa de baza a invatarii conditionate(aceea ca comportamanentul este invatat pur si simplu printr-un raspuns automat la un stimul). El credea ca animalele pot sa invete despre lumea din jurul lor fara consolidarea oferita de o recompensa si sa foloseasca ulterior respectiva informatie in luarea deciziilor.

A conceput experimente cu sobolani pusi intr-un labirint, pentru a examina rolul consolidarii in invatare.

Comparand un grup de sobolani recompensati zilnic cu mancare pentru ca se descurcasera sa iasa din labirint cu un alt grup care fusese recompensat dupa sase zile si cu un al treilea grup recompensat dupa doua zile, ideile lui Tolman au fost confirmate.

Al doilea si al treilea grup au facut mai putine erori atunci cand au parcurs labirintul in ziua urmatoare celei in care fusesera recompensati cu mancare, demonstrand ca "stiau" deja cum sa parcurga labirintul, deoarece invatasera aceasta inainte sa primeasca o recompensa. Odata ce stiau ca pot primi o recompensa au reusit sa foloseasca "harta cognitiva" pe care si-o alcatuisera pentru a rezolva mai rapid labirintul.

Tolman s-a referit la perioada initiala de invatare a sobolanilor, cand nu exista o recompnsa directa, drept invatare latenta. El credea ca toate animalele, inclusiv oamenii, isi alcatuiesc de-a lungul vietii o harta cognitiva cu privire la lumea din jurul lor - "Labirintul daruit de Dumnezeu" - pe care o pot folosi pentru a localiza anumite obiective.

banner ai nevoie de ajutor

Articole recomandate

Citeste si alte articole asemanatoare

perceptia

Perceptia - un proces complex de cunoastere

Perceptia – Modul in care devenim constienti prin…
In cautarea performantei

In cautarea performantei

Fara indoiala ca nimic nu este mai misterios in…
parapsihologie

Parapsihologie - exploatarea perceptiei

Uri Geller este cel mai cunoscut exemplu de…
psiholog bucuresti

Psiholog in Bucuresti

Cauti un psiholog in Bucuresti? Sa gasesti un…
Dumnezeu

Psihologie si "Labirintul lui Dumnezeu"

Psihologie si experimente " Lumea noastra umana…
Richard Erskine

Richard Erskine la Bucuresti

Richard Erskine la Bucuresti Asociatia de…
psihologie vs parapsihologie

Psihologia demonteaza parapsihologia

Parapsihologia in vizorul psihologiei…
Psihologie Bucuresti

Psihologia in Bucurestiul lui " Io te-am iubit, Paraschivo"

“Io te-am iubit, Paraschivo: te-am dus la…