Psihoterapia de cuplu necesita o practica efectuata in doi
Psihoterapia de cuplu, dincolo de o comunicare tandra, presupune initial o abordare care sa detensioneze relatia, care sa o readuca pe pozitii rezonabile pentru ambii parteneri. O abordare care, pe cat posibil, sa readuca pe chipul celor doi, ingredientul necesar in echilibrul oricarei relatii - zambetul.
In psihoterapia de cuplu munca partenerilor necesita o practica efectuata in doi. In spectacolul pe care cuplul si-l ofera de-a lungul existentei sale, fiecare dintre cei doi actori poate interpreta rolul principal sau pe cel secundar, prin rotatie sau cum se inteleg. Important este ca relatia sa functioneze. Dar oare ce ascund culisele ? Ce stachete interne isi astern in cale cei doi? Ce se intampla cand cei doi uita sa zmbesca?
Psihoterapia de cuplu si normalitatea regulior in relatie
Multi parteneri considera ca relatia trebuie sa se desfasoare conform unor reguli batute in cuie, un fel de ISO marital de la care nu ai voie sa te abati sub nici un chip. Odata ce ai gresit prin nerespectarea regulamentului, musai vei fi bestelit, criticat, sanctionat. Psihoterapia de cuplu inlatura aceasta rigiditate si readuce flexibilitatea normalitatii in relatie. Psihoterapia de cuplu limpezeste aceste aspecte.
Nu exista reguli clare in iubire
Adevarul este ca nu exista reguli clare in iubire. Standardizarea relatiei ar transforma-o intr-un fel de borcan pe care-l supraveghezi tot timpul, mai abitir decat pe butelie, stand cu frica in san sa nu se sparga, sa nu se dechida capacul si sa intre muste in el, sa nu faca floare iubirea pusa la murat dupa reguli cazone.
Psihoterapia de cuplu arata ca fiecare relatie este unica in felul ei, constrangerea nefacand niciodata casa buna cu iubirea. Relatia intre parteneri constituie un sistem viu, in continua desfasurare si organizare. Viata este atat de surprinzatoare incat poate destrama chiar si un regulament perfect. Psihoterapia de cuplu ararata ca experienta cuplurilor care au rezistat in timp demonstreaza ca nu rigiditatea a constituit cheia succesului relational, ci adaptabilitatea, capacitatea partenerului de a se plia pe nevoile celuilalt, flexibilitatea in organizare reprezentand intotdeauna strategia castigatoare.
Psihoterapia de cuplu si asteptarile partenerilor
Yin si Yang in relatia de cuplu
Multi parteneri cred ca principiul Yin si Yang este definitoriu intr-o relatie, in sensul ca fiecare femeie are in ea ceva masculin si fiecare barbat ceva feminin. Conform acestui principiu, Ea presupune ca El ar trebui s-o inteleaga mai mult, ar trebui sa fie mai sensibil, mai emotiv, sa-i citeasca gandurile - ca dovada a compatibilitatii. Si viceversa. In momentul in care isi dau seama de limitele partenerului, apare dezamagirea, tristetea, fiecare suspectandu-se de incompatibilitate cu celalalt. Psihoterapia de cuplu restabileste echilibrul in relatie.
Diferentele in relatia de cuplu
Acest “mai “ ridica stacheta in mod inutil in comunicarea dintre parteneri. Pur si simplu exista diferente intre parteneri, diferente culturale, de mediu, familiale, psihologice, dar tocmai in asta consta frumusetea si unicitatea fiecarei povesti de dragoste. Psihoterapia de cuplu ajuta descoperirea celuilalt cu mijloacele tale! Daca partenerul doreste o transformare a celuilalt, o imbunatatire fortata, un Matrix reincarcat al empatiei, va sfarsi prin a avea alaturi doar o persoana “injectata” emotional, precum buzele cu acid hialuronic. Nu poti fi “mai sensibil” peste noapte. Actorii care incearca asa ceva pe scena se numesc cabotini, efortul lor de a mima sensibilitatea mai rau facand rolului interpretat. In viata de zi cu zi este si mai rau, falsitatea in relatie avand un efect de boomerang. El se straduieste sa fie mai sensibil si, cu toate ca nu crede in performanta sa, ii reuseste o data. Ea crede ca el este mai sensibil, dar cand descopera ca nu-i asa, isi dubleaza suferinta. In tot acest timp, desi experienta este autentica, cei doi respira aerul unei mistificari.
Compatibilitatea in cuplu necesita un exercitiu zilnic, reluat cu atentia cuvenita de fiecare data si imbogatit cu experienta acumulata. Astfel, in psihoterapia de cuplu, limitele partenerului vor constitui o sursa de noi experiente care sa va imbogateasca relatia si nu sa o saraceasca, iar diferentele - o provocare a propriilor limite.
Relatia de cuplu si fleacurile
Unii parteneri considerain psihoterapia de cuplu ca relatia lor este incompleta deoarece nu au experienta unui hobby comun. Altii joaca dame impreuna, citesc aceiasi autori, merg la cursuri de inot si dans. Impreuna. Ei, nu. Desi este un fleac, chestia asta poate sa functioneze precum picatura chinezeasca, erodand subtil parteneriatul.
Unii se pot agata de astfel de detalii crezand cu adevarat ca absolvirea in doi a cursului de ikebana ar duce relatia pe culmile perfectiunii.
Personal, cred ca daca pana ieri mi-a placut Cartarescu, dar azi il plasez pe locul 1 in preferintele mele pe Deepak Chopra, asta nu inseamna ca o las singura pe nevasta-mea suferind de nepotrivire de hobby.
Rezolvarea tensiunilor in relatia de cuplu
Unii parteneri povestesc in psihoterapia de cuplu ca au ajuns sa creada ca relatia este pe duca pentru simplul fapt ca au inceput sa se certe intre ei.
In orice parteneriat se produc tensiuni. Unele sunt marunte, altele sunt percepute ca fiind de nesuportat. Realitatea este ca partenerii fac fata tensiunilor in functie de mecanismele de aparare dezvoltate. Dar si de cum vad lucrurile.
In psihoterapia de cuplu cearta poate fi vazuta drept:
O discutie = Oamenii vorbesc pe rand, ascultandu-se cu adevarat unul pe celalalt.
O cearta = Toata lumea vorbeste, nimeni nu asculta.
O discutie = Doi oameni se confrunta cu o problema.
O cearta = Doi oameni se confrunta unul cu celalalt.
O discutie = Este despre situatia de fata.
O cearta = Este rareori cu adevarat despre subiectul disputei.
O discutie = Este despre un subiect important.
O cearta = Este rareori despre altceva decat cine are si cine nu are dreptate.
O discutie = Are milioane de motive intemeiate pentru a fi purtata.
O cearta =NU exista niciun motiv intemeiat pentru a o avea.
O discutie = Poate rezolva o problema.
O cearta = Nu rezolva niciodata ceva cu adevarat.
O discutie = Se sfarseste atunci cand oamenii se pun de acord in privinta unei solutii.
O cearta = Nu se termina, doar asteapta sa fie redeclansata/continuata in urmatoarea cearta.
O discutie = Cei care rezolva problema castiga.
O cearta = Nu castiga nimeni.
Inchei acest prim capitol dedicat credintelor limitative intalnite in psihoterapia de cuplu cu concluzia unui poet roman optimist:
“Supararile iubirii
Sunt ca ploile cu soare.
Repezi.
Dar cu cat mai repezi,
Cu atat mai trecatoare.”
Citeste si Relatia toxica in cuplu