Relatia toxica in cuplu - cosmar in doi
Relatia toxica in cuplu se aseamana cu trecerea dintr-un vis frumos intr-un adevarat cosmar.
Te trezesti intr-o dimineata, gandind ca esti agatata intr-o relatie toxica, precum fluturele in panza unui paianjen. Toate zbaterile tale, toate framantarile, toate eforturile de a te elibera se dovedesc inutile. Paianjenul sta si se uita la tine, savurand drama prin care treci. Nu este flamand, dar nici nu-ti doreste libertatea. Intre el si tine s-a stabilit o relatie pe cat de structurata, pe atat de invalidanta. O relatie toxica ce duce intr-o singura directie, distructiva...
Semnele care anunta relatia toxica in cuplu
Stai imobilizata, cu frica-n san, fara sa se intample nimic. Nimic bun. In fiecare zi te intrebi cum s-a ajuns aici, cum ai ajuns aici, cum a fost posibil sa investesti atat de mult, un munte de dragoste, o mare de iubire, un infinit de sperante si asteptari, intr-o relatie marunta, pipernicita, meschina. Cat de mult te-ai inselat in privinta omului pe care ti l-ai ales partener, barbatul asta care ti-a promis ca o sa imbatraniti impreuna…
Micile asteptari intr-o relatie toxica in cuplu
Daca deja ai albit din cauza discutiilor avute cu partenerul, asta nu inseamna ca ati imbatranit impreuna. Doar tu ai imbatranit prematur alaturi de el. Ai imbatranit asteptand ca el sa faca piata, sa duca gunoiul, sa nu-si mai arunce ciorapii pe te miri unde, sa spele si el o farfurie, sa ude florile din balcon, sa dea cu otrava pentru gandaci, sa bata un cui, sa faca dus cand vine de la…, macar sa ridice si sa coboare la loc capacul de la wc.
Tot asteptand, ai inceput sa faci tu in locul lui apoape toate cele.
De cele mai multe ori, se dovedeste ca partenerii nu prea se cunosc intre ei. Multe perechi traiesc impreuna, in chirie, experimentand cum e sa ai o relatie. O relatie serioasa, cu bune si cu mai putin bune, cu tot ce aduce ea, relatia.
"Partea buna este ca daca relatia nu merge, putem s-o rupem oricand, imi povesteste un client.
Intr-un fel are dreptate. O solutie facila, fara batai de cap. Pe de alta parte, experienta lor va fi limitata exact de genul acesta de contract (daca nu functioneaza, ne despartim). De unde sa stie el ca relatia este intocmai ca un copil mic, pe care trebuie sa-l cresti cu atentie si blandete pana la maturitate si mai departe chiar...
"Ne certam din ce in ce mai des. Incerc s-o inteleg, dar ajungem sa timpam unul la altul. Ea ma face cretin si idiot ca nu inteleg lucruri elementare, eu ii zic ca e nebuna, ca se aprinde din orice. Uneori, nu ne vorbim cu zilele..." Relatia toxica in cuplu contine si asemenea semne, directe, brutale...
Sunt momente in care relatia de cuplu se deterioreaza cu fiecare cuvant eliberat dinspre bucatarie spre sufragerie si invers. Ea se astepta ca el sa..., el credea ca ea o sa... Fiecare tine mortis sa gaseasca un vinovat in celalalt pentru nu mai conteaza ce (gunoi nedus, mancare fara sare, firimituri pe covor). Toxicitatea incepe sa-si arate coltii micuti, dar intepatori.
Marile asteptari intr-o relatie toxica
Ai sperat ca isi va termina studiile, ca isi va cauta un loc de munca, ca va veti muta impreuna, ca isi va castiga independenta si va parasi fusta mamei, ai sperat ca va veti casatori, ca veti avea un copil… Ai sperat la lucruri normale. Acum stai agatata intre indecizie si speranta, intrebandu-te “Cate dintre acestea s-au intamplat? Cum de nu am observat ca barbatul de langa mine doar poarta masca adultului, dar el este un adolescent intarziat, incapabil sa-si asume rolul de adult. Cum am putut sa ma las orbita de cateva iesiri la iarba verde, de cateva excursii in strainatate, de cateva cadouri si cateva vorbe dulci? Cum?”
O problema des intalnita in relatia toxica in cuplu este diferenta de statut dintre cei doi. Daca la inceput aceasta nu conta, cu timpul unul dintre parteneri resimte acut acest lucru. Incep presiunile asupra celuilalt, se lanseaza invective, apar reactiile negative. Odata ce aburii romantismului s-au risipit, partenerului nemultumit nu-i vina sa creada pe cine a ales si aminteste acest aspect ori de cate ori are prilejul.
Deseori, unul dintre parteneri observa la celalalt partener o dependenta ingrijoratoare - superlegatura cu unul dintre parinti. O legatura intruziva, prezenta zi de zi in viata cuplului. "Ma exaspereza. Parca nu traiesc cu el, ci cu maica-sa. Orice face, musai sa se consulte cu ea!"
Toxicitatea isi arata coltii marisori.
Tradarea in relatia toxica
In relatia toxica, tradarea este cireasa de pe tort, ridicarea la rang de virtute a incalcarii juramantului iubirii. Partenerul toxic isi va justifica intotdeauna actele de tradare, punand in carca partenerei motivele actelor lui. Intotdeauna, ea trebuie sa fie cea vinovata, cauza tuturor neimplirilor si insucceselor lui.
Ea nu il intelege, nu poate sau nu vrea sa il inteleaga. El se straduieste. Ea are o problema.
Toxicitatea sfasie cu colti ajunsi la maturitate.
Respectul intr-o relatie toxica
In relatia toxica in cuplu, respectul intre parteneri se aseamana cu respectul pe care il acorda paianjenul victimei sale. Treptat, libertatea de exprimare va fi redusa, concomitent cu libertatea de actiune.
Opresorul isi va monitoriza si ghida prizoniera dupa propriile pofte, urmarind nu doar atingerea scopurilor personale, ci si supunerea partenerei, pana la trasformarea acesteia intr-un fel de fata buna la toate.
Deseori, cel care profita invoca scuze de genul:,,Mie nu-mi plac prietenii tai/rudele tale. Du-te singura!” Desigur, daca plecati, urmarea este un sentiment de autoinvinovatire care va va urmari pe parcursul intalnirii. Mai devreme sau mai tarziu, partenerul va va reprosa negresit ca ati plecat, ca la el nu v-ati gandit, la faptul ca l-ati lasat singur, doar el si suferinta lui etc.
Sa mai vorbim despre ajutorul acordat partenerului in casa, de aruncatul ciorapilor si despre capacul de la wc?
Desigur, nu ciorapii aruncati aiurea si lasatul capacului de la wc reprezinta substanta unei relatii toxice, dar deseori avalansa este creata de un fulg in plus. Micile amanunte formeaza intregul, iar partenera poate interpreta asta drept o desconsiderare (in cazul fericit) sau un semn de "cretinism", atunci cand partenerul reactioneaza agresiv. In asemenea imprejurari, dupa cum banuiti, rolurile se inverseaza. Dar daca aceste toate aspectele marunte dureaza si devin de nesuportat, ele se transforma in picatura chinezeasca, provocand o degradare apreciabila in cadrul relatiei. Intr-o zi se va auzi celebra replica:"M-am saturat! Nu mai pot! Gata!"
Relatia toxica in terapia de cuplu
Relatie toxica in cuplu nu consta neaparat doar in agresiuni clare, ci si in neglijenta permanetizata, in lipsa respectului, a trairii la unison, in lipsa tandretei si a iubirii, a unei comunicari pe aceeasi lungime de unda, in lipsa zambetului si mangaierii.
Desi pare de sfarsitul lumii, tabloul unei relatii cu tendinte toxice poate fi schimbat cu conditia ca cei doi parteneri sa admita ca strategia lor este una nepotrivita, care va duce intr-o singura directie.
Sansa pe care o puteti da relatiei trebuie acordata nu oricum, ci intr-un fel asumat, clar, focusat si sustinut.
Daca doriti sa schimbati ceva, psihoterapia de cuplu are resursele necesare pentru optimizarea relatiei dumneavoastra.
Citeste si De ce se imbolnavesc oamenii casatoriti