Atunci cand eram mici, ni s-a spus:“Identifica-ti slabiciunile, iar apoi lucreaza pentru rezolvarea lor, astfel incat sa devii un om puternic.” Dupa parerea mea, aceasta perspectiva reprezinta doar o pierdere de timp, iar mitul “omului puternic” este unul dintre cele mai distructive greseli pe care le comite sistemul educational modern. Sfatul meu este sa nu risipesti nici macar o secunda din timpul tau atat de pretios pentru a lucra asupra acelor domenii in care te simti slab.
In schimb, iti recomand cu toatat convingerea sa faci inventarul calitatilor si capacitatilor personale, astfel incat sa stii in ce domenii esti inzestrat si in ce domenii nu ar trebui sa te implicit. Aceasta intelegere este intr-adevar cruciala. Majoritatea anteprenorilor si a oamenilor de afaceri nu stau sa se gandeasca la aceste aspecte. Ei isi incep afacerea si se implica cu toata pasiunea, fara sa-si bata capul cu identificarea calitatilor si lipsurilor lor. Adesea, aceasta omisiune se dovedeste fatala.
Sa spunem ca lucrezi in domeniul cosmetic. Ai numerosi client carora le place cum lucrezi, asa ca doresti sa iti deschizi propriul salon, in care sa mai aduci cateva cosmeticiene, transformandu-ti astfel practica intr-o afacere ceva mai substantiala.
Suna foarte promitator, dar daca ai incepe sa iti faci inventarul calitatilor si talentelor personale, s-ar putea sa constati ca deschiderea unui salon de cosmetic presupune anumite calitati de care tu nu dispui. Poate ca esti inzestrat cu un excelent simt artistic, cu un instinct pentru aranjarea parului si pentru aplicarea fardurilor intr-o proportie echilibrata, fapt care iti multumeste imediat clientii. Poate ca esti sociabil si comunici usor cu oamenii. Clientii te indragesc si le place cum lucrezi. La fel de posibil este insa sa nu ai nicio veleitate pentru gandirea logica si matematica. Poate ca tinerea contabilitatii ti se pare un cosmar, iar celelalte aspecte analitice si metodice implicate in rezolvarea problemelor logistice si in gestionarea unei afaceri in plina dezvoltare ti se par un fel de limba straina pe care nu o cunosti.
Una este sa fii un cosmetician de success si cu totul altceva sa fii proprietarul unui salon cosmetic! Diferenta este comparabila cu cea dintre un medic si proprietarul unui spital. Cele doua tipuri de activitati sunt complet diferite si nu au nimic de-a face unul cu celalalt. De aceea, identificarea calitatilor si talentelor care iti lipsesc iti arata in ce domenii trebuie sa atragi alaturi de tine alte persoane, care dispun in mod natural de aceste calitati.
John Assaraf